Kiskunhalas a szerethető mezőváros, az ideérkezők szerint gyorsan kiismeri magát az ember az utcákon. Ez így is van jól, az új lakók gyorsan megtalálják a fő pontokat városunkban, de elrejtve maradnak Halas kis ékszerdobozai, még ha szem előtt is vannak.

A Csipkeház és a kedves parkja, csendben meghúzódik az egyik legforgalmasabb kereszteződésnél, a jobb sorsra érdemes Csetényi park, sorolhatnám, de ígéretemhez híven elfogult maradok a lovardához. :)

 

10967993 921515014547277 166473133 n

 

 

Több mint száz éve kezdődött az építkezés, akkor még a város szélén, mára a lovardát otthonok, iskola, óvoda veszi körül, itt-ott vesztett a területéből az évek során az egykori laktanya. A parkból kiszakított szögesdrótos börtönudvar igazán fájó veszteség, de maradjunk a jó dolgoknál!

A csendőr, majd határőr laktanya átvészelte a huszadik század nagy viharait, és ma is az eredeti cél szolgálatában állhat, azaz ló- és lovas képzést segíti (most arról a néhány dicstelen évről feledkezzünk meg, mikor bezárva, elhagyva állt az egész). Rengeteg ember kitartó, áldozatos munkája kellett ehhez a túléléshez. Nem tartanám szerencsésnek, ha most felsorolásba kezdenék, biztos, hogy nem lenne hiánytalan a lista, a száz évhez sokan kellettek. Egyszer mindenképp szeretném magam a krónikába beleásni, hogy többet tudjak a múltról.

Érdekesség, hogy az egyik istálló etetőcsészéit egy szentesi huszárlaktanyából mentette meg Hirling Józsi bácsi, mert meg akart őrizni egy darabka történelmet. Közben ő maga is történelmet írt Kiskunhalason. Szerencsénkre.

Vannak csillogóbb, modernebb lovardák ma már, de a hely szelleme, a rengeteg történt teszi a mi (halasiak) lovardánkat különlegessé. Generációk sztoriznak, mikor bejönnek, mindenkinek megvan a legkedvesebb története. Az egyik kedvencem egy kenyeres ládáról szól, de erről meséljenek az érintettek. Az én korosztályom majdnem későn született, mi már egy változó világot élhettünk meg. Az új kor legnagyobb feladata átvezetni a lovardát a modern világba. Remélem, sikerrel járunk egyszer, és közben sikerül megőrizni a múlt minél több kincsét, hogy helyettünk meséljenek.

Ma üzennék is ezzel a bejegyzéssel minden halasinak! Legyünk büszkék városunk kincseire! Vannak itt csodák. :)

 

10967993 921515014547277 166473133 n