Belevágtam a blog írásba. Ígértem néhány témát a bemutatkozásban. Azt hiszem helyes, ha a címben megjelölt ügyet előre veszem.

 

stables

 

Rengeteg sport követel nagy erőfeszítést, fizikai terhelést, a versenyzés pedig rendszeres munkát. Tisztelek minden sportolót a kitartásáért, és szorgalmáért. Láthatjuk a halasi úszok fantasztikus sikereit, aminek az ára bizony a folyamatos edzés, ha kell iskola előtt hajnalban, és délután újra. Véletlenül sem szeretném kisebbíteni egyik sportág szerelmeseinek érdemeit!

A lovaglás viszont valamiben különbözik. A mi sporttársunk folyamatos munkát, odafigyelést követel, nem ér véget a nap az edzéssel, sőt nem is ott kezdődik. Az év minden napján munkát követel a ló, de cserébe nagyon sokat ad, látható sok lovasnál, hogy lovával igazi csapattá válnak. Nem hiszem, hogy a világbajnok autóversenyzőt boldogan köszönti kocsija, mikor reggel nyílik a garázsajtó. Személyes tapasztalatom, hogy azok a gyerekek, akik részt vesznek a ló körüli munkában, sokkal biztosabban lovagolnak, megbíznak a lóban, mert ismerik. Mert bizalom nélkül mire menne egy 40 kilós lány egy 5 mázsás lóval? Szerencsére nagyon sok gyerek, jön és önként áll be dolgozni, nélkülük sokkal nehezebb lenne, és hiszem, hogy hasznukra válik a lecke, amire a ló tanít. Rendszert, felelősséget, gondoskodást, önfegyelmet oktat a sok négylábú mester.

A gyerekek szorgalmáról, csak annyit hogy a hétvége, vagy a szünidő, számukra azt jelenti, hogy már délelőtt lehet jönni a lovardába. Bevallom karácsonykor, már a szülőknél kevésbé voltam népszerű, hogy az ünnepet is a lovaknál akarja tölteni a gyerek… :)